nasıl senaryo yazılır

İyi Senaryo Yazmak İçin 10 Altın Kural

iyi senaryo yazmak için uyulması gereken yüzlerce kural vardır. Bu yazımızda belki de en önemli 10 altın kuralı senin için sıralayacağız. Bu kurallara uygun bir çalışma stratejisi belirlemek, sektörde kabul gören iyi senaryolar yazmak için önemli adımlar atmanı sağlayacaktır.

iyi senaryo yazmak için 10 altın kural

İyi ve Benzersiz Bir Fikir Bul…

Hem seni hem de arkadaşlarını duyduklarında heyecanlandıran yaratıcı bir fikir yakala. Bu fikrin gelmesi için tabii ki bir süre beklemen gerekebilir. Acı bir gerçeği seninle paylaşmak isteriz; ilham perisi diye bir şey yok! İyi bir fikir yakalayabilmen için tüm gününü de alsa düşünmeli, notlar almalı ve bolca araştırmalısın.

Binlerce Film İzle, On Binlerce Kitap Oku…

Ne kadar çok film izleyip kitap okursan olay örgüleri, sekanslar, bölümler gibi yapısal unsurları daha iyi kavrarsın. Aynı zamanda da benzer temaya sahip öykülerin nasıl kurulduğunu görür, varsa hatalarını tespit eder, kendi yazdığın senaryoda bu hatalara düşmezsin.

Çalışma Takvimi Hazırla…

Senaryo yazmayı her gün ayırmak zorunda olduğun bir mesai gibi düşün, aklında hiçbir şey olmasa bile çalışma masasına otur. Senaristlik bir meslektir ve her meslek grubunda olduğu gibi üretmek istiyorsan bu işe mesai harcaman gerekmektedir. Yaygın olan görüş, herhangi bir işe 5000 saat ayırdığın taktirde o işte uzman konumuna geldiğindir. O halde hiç vakit kaybetme, hemen bir şeyler karalamaya başla.

Unutulmaz Karakterler Yarat…

Yaşadığı macerada izleyiciyi de motivasyonuna ortak eden, çatışmaları olan güçlü ve benzersiz karakterler yaratıp hikayenin içerisine sal. Eğer iyi karakterler oluşturursan hikayeyi senden devralır, kendi hikayelerini çıkarırlar. Tip değil karakter yarat. Örneğin korsan dediğimizde akla ilk gelen uzun saçlı, sarı dişli, kaba sakallı, tek gözü ve ayağı olmayan ve maymun ya da papağanı olan birisidir. Bu sinemada sıklıkla kullanılan bir tiptir. Eğer Karayip Korsanları filmindeki Jack Sparrow’u düşünürsek onun tip değil karakter olduğunu söyleyebiliriz. Kibar konuşur, giyimine dikkat eder, zekidir ve tabii ki gözleri sürmelidir 🙂

Başarılı Sahneler Oluştur…

Akla ilk gelen klişe sahneler yerine çok katmanlı, karakter ve hikayeye katkı yapacak benzersiz sahneler oluştur. Şu bir gerçek ki bir hikayeyi 10 farklı senariste ver ve senaryosunu yazmalarını iste, iş sonunda sana 10 farklı senaryo gelir. Bu senaryoları farklı kılan sahnelerdir. Her senarist bir hikayeyi anlatmak için farklı sahneler kurabilir. Akla ilk gelen sahneden uzak dur, hatta ikincisinden de. Örneğin melankoliyi anlatmak için senaristlerin %80’i karakterini boş deniz kenarına götürür. Bunu yapma!

Dinamik Diyaloglar Yaz…

Akıcı ve kısa olan, çatışma içeren ve bolca alt metine sahip diyaloglar yaz, didaktik konuşmalardan kesinlikle uzak dur. Bu kural sana aslında günlük hayata en yakın dil oluştur demekte. Günlük dünyada arkadaşlarımızla, ailemizle nasıl konuşuyorsak karakterleri de kendi günlük dünyalarında yazdığını unutma. Roman karakterleri gibi asla konuşmasın, edebiyat parçalamasınlar.

Merak Uyandırıcı Hikayeler Geliştir…

Karakterin amacına ulaşması için sahip olduğu motivasyonunu, önüne aşılması zor engeller çıkararak test edecek hikayeler kur. Şu formülü hiçbir zaman unutma: (Karakter+Motivasyon) x Engeller = Hikaye

Hikayende karakterin amacını da hiçbir zaman değiştirme. Birtakım kırılmalar yaşayıp farklı yönlere savrulsa da tekrar toparlanıp ana amaç üzerinde devam etmesini sağla. Yüzüklerin Efendisi filminde Frodo’nun amacı yüzüğü yok etmekse, bu amacını filmin sonuna kadar sürdürdüğünü unutma.

Seçtiğin Temayı İyi Tanı…

İzleyicinin o filmi izlemesindeki nedeni sorgulamasını sağlayacak güçlü bir tema bul. Şunu unutma: Fight Club filmini diğer şizofreni filmlerinden ayıran şey temasıdır.

Temayı verirken de izleyicinin gözüne sokacak şekilde asla verme. Filmler ve resimler bu bağlamda birbirlerine benzer. Ressama çizdiği resimde ne anlattığı sorulmuyorsa, ya da ressam bunu söylemek zorunda değilse, filmleri de bu şekilde değerlendirmek gerekir.

Filmini İzleyiciyle Bütünleştir…

Sadece hikayeni anlatmakla yetinme. İzleyicinin karakterle özdeşlik kurmasını, hikayeyle ilgili samimi bir şeyler keşfetmesini, tahmin yürütüp sonuca gitmesini sağla.

Tabii ki bunu yaparken hangi hedef kitleye hitap ettiğin çok önemli. Hedef kitlesine göre yapılar, diyaloglar ve karakterler değişebilir. Örneğin düşük zeka seviyesine sahip bir hedef kitlen varsa ve cinayet filmi senaryosu yazıyorsan katilin kim olduğunu ana karakter çözmeden önce izleyiciye verebilir, onların bu konuda bir haz yaşamasını sağlayabilirsin.

Yazdığın Senaryoyu Sürekli Oku, Yeniden, yeniden, yeniden yaz…

Senaryo bitirilmez, bırakılır. Yazdığın senaryoyu binlerce kez revize et, bundan da kimselere bahsetme, tek seferde yazdığını düşünsünler 🙂 Şu bir gerçek ki senaryolar kısa zamanda yazılmaz. Christopher Nolan’ın Inception filmini 10 yılda yazdığı söylenir.  O yüzden acele etme, iyi senaryo yazmak için zamanın var.

Bu yazımızdan keyif aldıysan SinePlus Akademi yeni dönem Senaryo Kurslarına katılabilir, senaryo yazımının inceliklerini öğrenebilir, iyi senaryo yazmak için kendini geliştirebilirsin.

Bilgi ve Kayıt için: Tıkla…

iyi senaryo yazmak


sineplus

BURASI MUTLU YÜZLER AKADEMİSİ; EN İYİSİNİ YAPANLAR MERKEZİ...

Bir yanıt yazın

Lalegül Sokak No:7 Levent Elmas Studio D:1 4.Levent/Kağıthane/İstanbul
0540 456 78 78 | info@sineplusakademi.com

Sitemizde 128 bit güvenlik ve iyzico altyapısıyla güvenle alışveriş yapabilirsiniz.
Her Hakkı Saklıdır © 2022 - SinePlus Prodüksiyon ve Eğitim Hizm. Tic. Ltd. Şti.-Sevgi ve Gözyaşıyla Üretildi.
Whatsapp'dan Ulaş
1
Bize Hemen Ulaşın?
Scan the code
Merhaba 👋
Size yardım edebilir miyiz?